Obuv z vlny - Válenky

20.05.2013 22:35

Jak uvádí Wikipedie, Válenky jsou kozačky, plstěné z vlny. A skutečně je to pohodlná, teplá obuv.

imagePoválečný dámský model

 V současné době válenky zažívají v Rusku znovuzrození a není se čemu divit: jsou z přírodního materiálu, mají moderní design a jsou nepostradatelné v zimě. Vyrábějí se ručně, nebo v malých fabrikách se zastaralým vybavením. Toto lze považovat za zastaralé ale věrné a odpovídá to vzrůstajícímu zájmu Rusů o tradice. V Rusku to dříve byla běžné obutí: jsou levné, lehké, teplé, hygienické, na sněhu nepromokavé a jsou dobré jako domácí nebo venkovní obuv.  V době 2.světové války pro Rudou armádu bylo vyrobeno 100 mln par

Je možné je opravovat jako šaty- našijete záplatu a hotovo. Kvůli své měkkosti se válenky přizpůsobily noze a nikdy netlačili. Průmyslově vyráběné pak byly silné a tvrdé, déle vydržely. Vyráběné po domácku sice nebyly tak odolné, ale byly ceněny proto, že byly měkčí a nesériové. Nosila je šlechta i prostý lid.

 imageimage Moderní výrobky

Moderní ruční výrobky

image image 

Říká se, že válenky pomohly Rusům vyhrát válku. Asi na tom něco bude:) Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to nejkomfortnější obuv, kterou kdy jsem nazouvala. Ještě po válce to byla běžná obuv, ale postupně je městská móda vytlačila. V době Perestrojky výroba válenek skoro přestala a nosily je jen děti a venkovani, kteří je ještě dokázali vyrábět.

To je přední ruský návrhář V. Zajcev (byl přední návrhář ještě i za socializmuJ). Jestli si správně pamatuji, tak to už je podruhé za jeho kariéru, co „oživuje“ válenky. Napoprvé je reinkarnoval ještě v mládí (možná to dokonce byla jeho diplomová práce) - vypadalo to skoro skandálně. Ale teď to vypadá, že válenky bere opravdu vážně.

 

 

Jedinou chybou této obuvi je, že se v ní nedá chodit po luzích nebo mokrým sněhem – chvilku to vydrží, ale promoknou. Proto se začaly vyrábět „kaloše“ nebo „galoše“ – gumové návleky. Za socializmu k dostání byli jen černé. V současné době lze koupit průhledné nebo v různobarevné a dokonce i s perleťovým efektem. Pro ty, kterým galoše nepřijdou atraktivní, se vyrábějí válenky na podrážce a módní návrháři je dokonce nabízejí i na podpatku.

image 

Velkou výhodou této obuvi je to, že je lze vyrábět podomácku, bez speciálního nářadí a ševcovského vzdělání. Současná móda různých hobby a nárůst prodejců materiálů pro tyto zájmy, umožňuje si doma vyrábět všechno možné.  Bohužel, je obtížné kupit dobrou vlnu od tuzemských chovatelů ovcí, spousta vlny se vyhazuje a je to velká škoda. Nicméně to už je jiné téma.

Jestli Vás zaujala obuv z vlny a chcete se naučit ji vyrábět, ráda Vás uvítám na mém kurzu.image